Pionieri ai economiei sociale – Friedrich Wilhelm Raiffeisen

 

Friedrich Wilhelm Raiffeisen (1818 –1888, Germania) a fost primar și pionier al mișcării cooperatiste.

Ideea întrajutorării membrilor unei asocieri constituite în mod voluntar i-a venit tânărului Raiffeisen pe vremea când era primar  al localității Flammersfeld. Observând  suferința fermierilor care deveneau adesea victimele cămătarilor, în 1864 a fondat prima bancă cooperatistă de credit. Dorind să  amelioreze situația precară în care se zbătea  populația săracă în timpul foametei din iarna 1846/1847, a înființat “Verein für Selbstbeschaffung von Brod und Früchten” (Asociația pentru asigurarea pe cont propriu a pâinii și fructelor). A cumpărat făină cu banii proveniți din donații private. A copt pâine în brutăria construită prin mijloace proprii și a oferit-o membrilor celor mai săraci ai comunității.

Această asociație, ca și cea de ajutorare fondată în 1849 și societatea de binefacere creată în 1854 au fost forme incipiente ale societăților cooperatiste bazate pe principiile întrajutorării. În 1872 a înființat la Neuwied, în Rhenania “Rheinische Landwirtschaftliche Genossenschaftsbank” (Banca Cooperatistă Agricolă Rhenană), prima bancă rurală. În 1881 a pus bazele unei tipografii care astăzi îi poartă numele și care a fuzionat în 1975 cu editura cooperatistă “Deutscher Genossenschafts-Verlag”.

Acțiunile lui Raiffeisen s-au bazat pe filozofia acestuia, el fiind convins că există o legătură între sărăcie și dependență. Astfel, pentru a lupta contra sărăciei trebuie mai întâi eliminată dependența. Pornind de la aceasta, a emis formula celor 3S: Selbsthilfe, Selbstverwaltung und Selbstverantwortung (în engl.: self-help, self-governance, self-responsability; auto-ajutorare, autonomie și asumarea responsabilității). Transpusă în practică, această formulă elimină dependența de actele de caritate, conducerea politică și cămătari.

Câteva bănci cooperatiste au în denumirea lor numele Raiffeisen: Raiffeisen Zentralbank, RZB – cu sediul în Austria și operațiuni în Europa de Est, Bundesverband der Deutschen Volksbanken und Raiffeisenbanken – o federație de cooperative de tip Raiffeisen din Germania, Raiffeisen (Switzerland) – federația băncilor cooperatiste din Elveția, Federazione Raiffeisen (Alto Adige – Sudtirol, Italia) – federația băncilor cooperatiste din provincia Bozen, Tirolul de Sud și altele.