Ce este antreprenoriatul social

Scopul principal al antreprenorilor sociali nu este obtinerea de bani, ci construirea unor afaceri etice, durabile, care sa aiba un impact social pozitiv. Prin beneficiile sociale, agroturismul, agricultura biologica sau retelele de mici fermieri si mestesugari se gasesc la granita dintre antreprenoriatul clasic si cel social.

Economia sociala este o forma alternativa de dezvoltare economica echitabila, responsabila si democratica, supranumita si al treilea sector. In contextul actualei crize globale, economia sociala pare sa reprezinte una dintre solutiile viabile cu un potential semnificativ pentru crearea si asigurarea de locuri de munca”, spune pentru startups.ro Florica Chereches Executive Director la ONG-ul de dezvoltare comunitara si socio-economica Integra Romania Association. Ea precizeaza ca antreprenoriatul social apare in primul rand pentru a ajuta la incluziunea sociala a persoanelor marginalizate sau cu handicap, a incuraja ocuparea fortei de munca, valorificarea unui potenial local sau sustinerea activitatii sociale a unor ONG-uri.

Printre principiile antreprenoriatul social, Florica Chereches  enumera autonomia gestiunii, procesul democratic de decizie, adeziunea prin voluntariat, precum si faptul ca in procesul de distributie a veniturilor, prioritatea este acordata persoanelor si muncii inaintea capitalului.

In toate tarile se practica acest tip de antreprenoriat, indiferent de gradul lor de dezvoltare, doar ca in tarile mai dezvoltate el este recunoscut, legiferat si se bucura de sprijin prin subventii si facilitati fiscale, iar in alte tari exista fara a fi recunoscut”, adauga Florica Chereches.
     Cine practica antreprenoriatul social
Activitatile din antreprenoriatul social pot fi desfasurate atat de ONG-uri, cat si de cooperative (mestesugaresti, agricole, de consum, banci cooperatiste, unitatile protejate autorizate), asociatii mutuale si case de ajutor reciproc.

Roxana Damaschin-Tecu, Enterprise Development Manager la fondul de investitii de tip venture capital NESsT (Nonprofit Entreprise and Self-sustainability Team), spune pentru startups.ro ca o intreprindere sociala este cea care se adreseaza sistemic cauzelor inegalitatilor sociale si economice si, astfel, isi propune sa transforme structural societatea pentru a realiza o mai mare justitie sociala si economica. Acestea pot lucra in toate domeniile si folosesc diferite strategii pentru a produce schimbare.

„ Nu natura, ci obiectivele si performanta sociala definesc antreprenoriatul social”, spune pentru startups.ro Bogdan Diaconu.

In unele cazuri, aceste firme furnizeaza serviciile si produsele de care au nevoie comunitatile marginalizate sau cu venituri mici, iar in alte cazuri ofera servicii celor care beneficiaza de intreprinderea sociala.

Bogdan Diaconu spune ca pentru practicarea, stimularea si dezvoltarea antreprenoriatului social este vital ca oamenii sa aiba acces egal la minime oportunitati de instruire, de dezvoltare personala si profesionala, precum si la noile tehnologii de comunicare.
    Profilul antrepenorului social
Antreprenorul social este un membru al societatii civile care foloseste afacerea pe care o dezvolta astfel incat aceasta sa aiba un impact social. Antreprenorul social este persoana care rezolva o problema sociala importanta intr-un mod deosebit de eficient sau inovativ.

Antreprenorul social este cineva care recunoaste o problema sociala si care foloseste principiile antreprenoriale pentru a organiza, crea si administra un capital de risc pentru a face schimbari sociale”, explica Roxana Damaschin-Tecu.

Bogdan Diaconu spune ca antreprenorii obisnuiti identifica o oportunitate comerciala pe care incearca sa o speculeze creand sau oferind unei piete un bun sau un serviciu nesatisfacut in prealabil, dar necesar sau indispensabil. Insa, antreprenorii sociali identifica o nevoie sociala pe care incearca sa o rezolve speculand o oportunitate comerciala nesatisfacuta sau insuficient satisfacuta pe piata respectiva.

De cativa ani, se poate vorbi de o oarecare popularizare a antreprenoriatului social in Romania. Mediul universitar, mai cu seama facultatile cu profil social si economic, precum si mediul ONG sunt cele mai familiarizate cu acest concept. Exista prea putine cursuri si programe eductionale in acest domeniu, iar dintre cele existente, cele mai multe nu au consistenta si continuitatea necesare pentru a genera schimbarile asteptate”, adauga Bogan Diaconu.

Un material startups.ro. Toate drepturile rezervate.