A2.3. Schimb de bune practici in domeniul economiei sociale

Cele doua exemple de bune practici identificate de expertii partenerului 1, Asociatia Nationala a Specialistilor in Resurse Umane, la nivelul municipiului Bucuresti si al judetului Bacau, au  fost partenere in desfasurarea celor doua schimburi de buna practica desfasurate in cadrul activitatii 2.3

Fitoceainaria  SanThe, Bucuresti, str. Lipscani 104

Manager Mirela Preuteasa – 0751 519 864; 021 528 03 05

Fitoceainaria Santhe, din Centrul Vechi, la care lucreaza persoane defavorizate, a fost deschisa in luna mai de Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti (DGASMB). Fitoceainaria a fost realizata printr-un proiect co-finantat din Fondul Social European, iar aici lucreaza persoane devaforizate care au participat, in prealabil, la cursuri de calificare de barman/preparator ceai.

Fitoceainaria este parte a proiectului „Provoaca-te sa realizezi ceva diferit. Depaseste-te!”, proiect co-finantat din Fondul Social European, in cadrul caruia au fost create doua structuri de economie sociala: o ceainarie si o structura de zugravit si amenajari interioare. In cadrul proiectului ,,Provoaca-te sa realizezi ceva diferit. Depaseste-te!”, lansat in decembrie de Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, au fost organizate cursuri de calificare pentru persoanele vulnerabile, cursuri de pregatire in meseria de barman/preparator ceai, respectiv zugrav/vopsitor.

Prin intermediul acestor doua structuri de economie sociala Municipalitatea a creat un total de 15 locuri de munca, din care sase in cadrul ceainariei.

Proiectul marcheaza trecerea de la modelul de asistenta sociala pasiva, centrat pe ajutoare pentru categoriile defavorizate, la modelul activ ce are in vedere reintegrarea pe piata muncii si in societate a potentialilor asistati sociali.

 

S.C. ArtTricot Ovidenia S.R.L. Str. Garofiţei, nr. 1, Bacău, judetul Bacău.

 Telefon/fax: 0234-535566 

Manager Radu Alexandru Paul

 

Proiectul Integrarea socio- profesionala a femeilor somere prin intermediul Intreprinderii Sociale ArtTricot se inscrie ca obiective, activitati si grup tinta in strategia de dezvoltare a serviciilor sociale pentru perioada 2010 – 2013 ale ACCA ,,Ovidenia Bacau 2005’’. Obiectivele planului strategic al ACCA ,,Ovidenia Bacau 2005’’ pentru perioada 2010 – 2-13 vizeaza asigurarea serviciilor de sprijin pentru familiile aflate in dificultate, gestionarea eficienta a resurselor necesare desfasurarii de asistenta sociala. Domeniul abordat de proiect este cel al economiei sociale ce ,,include organizatiile private organizate formal, cu autonomie de decizie si bazate pe libertatea de asociere, care presteaza servicii necomerciale pentru gospodarii si ale caror excedente, daca exista, nu pot fi insusite de agentii economici care le infiinteaza, controleaza sau finanteaza’’

Acest proiect reprezinta o sinteza a preocuparilor organizatiei de a derula proiecte sociale cu impact educativ asupra beneficiarilor directi si comunitatii locale. IS ArtTricot reprezinta un prim pas in dezvoltarea unei retele de economie sociala  a asociatiei.

SC ArtTricot Ovidenia SRL este o intreprindere sociala de ocupare, personalul fiind format din femei somere. ArtTricot Ovidenia valorifica traditia romaneasca a impletiturilor manuale (tricotaje) din fire naturale. In cadrul intreprinderii se respecta principiile dezvoltarii durabile, ale bunei guvernari si incluziunii sociale.